ПРОМОЦИЈА ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ И СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ВОЈНЕ ШКОЛЕ

У понедељак 23. децембра 2019. гости наше школе су били представници Војне гимназије и средњих стручних војних школа како би наше ученике осмих разреда упознали са условима за упис ових школа. Врло лепа презентација школе са учешћем ученика школе.

Кандидати за упис у гимназију бирају се путем конкурса који расписује Министарство одбране у фебруару месецу 2020. Образац пријаве се добија у седишту територијалног органа Министарства одбране на територији сталног места пријаве ученика ( у Лозници).

Након пријава, и формирања листа пријављених,  ученици се по одређеном распореду позивају на психолошку процену. Након психолошке процене кандитати који испуне услове обавиће здравствене прегледе. Поред броја бодова који ученици имају на основу успеха , знање из српског језика и математике утврђује се тестирањем . За припрему се користе тестови Министарства просвете за завршни испит. На сајту Војне гимназије постоје примери тестова из претходних година.

Програм редовне наставе у Војној гимназији усклађен је са наставним планом гимназија општег смера, али поред тога ученици имају и неке специфичне обуке попут: стројеве обуке, војна топграфија, војна обука, обука у скијању…Наставно особље чине цивилна и професионална војна лица. За време школовања ученици су смештени у интернату.

Средња стручна војна школа такође конкурс за пријем ученика расписује у фебруару месецу. Школовање траје четири године. Ученици се школују по плану и програму војно стручног смера Ратног ваздухопловства и противаздухопловне одбране и јединица за електронска дејства. Након завршеног школовања ученици се примају у Војску Србије у својству професионалног подофицира у чину водника. За време школовања ученицима су обезбеђени смештај и храна у интернату .

На сајту Војне гимназије и Средње стручен војне школе ученици могу добити све потребне информације : http://www.gimnazija.mod.gov.rs     и  http://www.mod.gov.rs.

IMG-a29b35d7c0b56a227b888a41546570e8-V IMG-dd2da421cd6224ee4a4b5e0dcb540e22-V