Ученички парламент

ty

1.1.1     Ученички парламент

Активно учествовање деце у животу школе и раду ученичког парламента заснива се на групи партиципативних права, која је обухваћена следећим члановима Конвенције о правима детета:

  • Правонаинформисање (члан 17)
  • Правонаудруживање и мирноокупљање (члан 15)
  • Правонаслободуизражавања (члан 13)
  • Правонаприватност (члан 16)
  • Образовањекојећепромовисативредностиљудскихправа и демократије (члан 29)
  • Право на слободу мисли, савести и вероисповести (Члан 14)
    Закон о основама система образовања и васпитања (чланови 56, 95, 98) Службени гласник Републике Србије

Ђачки парламент је законом загарантована формална институција, која ученицима омогућава демократски начин удруживања ради заступања интереса свих ученика у школи, као и учешће ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу. Чине га по два ученика , представника седмог и осмог разреда наше школе.

Ђачки парламент се организује ради:

-        Давања мишљења и предлога стручним органима , школском одбору, савету родитеља и директору о правилима понашања у школи, годишњем програму рада, школском развојном плану, слободним и ваннаставним активностима, учешћу на спортским и другим такмичењима и организацији свих манифестација у школи и ван ње.

-        Организовања хуманитарних, еколошких, спортских и других акција

-        Разматрања односа и сарадње ученика и наставника или стручних сарадника

-        Добијања информација од посебног значаја за њихово школовање

Парламент се бира сваке школске године и има: председника, заменика председника и записничара.

Представници су у обавези да о свим садржајима , идејама или закључцима обавештавају своје Одељенске заједнице. Одлуке ће се доносити на један од три легална начина, у зависности од ситуације: компромис (прихватање решења које не задовољава жеље и потребе свих чланова групе), консензус (доношење решења са којим се слажу сви), гласање (одлуку доноси већина). Са одлукама које доноси парламент морају бити упознати поред ученика и органи школе.

Руководиоци овим телом су председник Ученичког парламента:

1. Милорад Томић (8-3) и

2. Даница Милошевић (8-4)- заменик

и Чланови Комисије за рад са Ученичким парламентом, а то су наставници:: Наташа Џагић, Ана Николић, Јелена Марић, Дејан Лукић и Степан Милошевић.

Парламент ће одржати 6 – 8 радних састанака, а бавиће се питањима и задацима који су од општег значаја за целу школу, а посебно за ученике. Састанци ће се одржавати у термину од 18:50 до 19:50 часова.

О раду парламента обавештаваће се највиши стручни орган школе – Наставничко веће и Школски одбор.

НАШИ УЧЕНИЦИ О ШКОЛИ

Зашто је добро уписати Антину школу

Већ осам година идем у ову школу и ни једног тренутка се нисам покајала што сам баш њу изабрала.

Поред тога што ми је најближа, налази се у центру града. Пре него што сам се уписала у ову школу, сви су ми причали да су у њој наставници најбољи и да се нећу покајати.

У њој сви имају разумевања за нас. Од првог дана школовања учитељица и разредна су биле ту за нас. За сваки проблем могли смо се обратити а оне би се након тога трудиле да га реше заједно са нама. А наша разредна? Увек је била наша највећа подршка у свему и није нас оставила када је имала прилику и када је било најтеже. Наставници су нам увек давали прилику да поправимо сваку оцену без обзира да ли смо заслужили или не. Све што нам није јасно трудили би се да нам што боље објасне.

Поред наставника и остали који раде у овој школи увек су насмејани и расположени за шалу.

Драго ми је што сам изабрала и уписала баш ову школу и увек ћу је памтити као најлепши период мог живота. А шта ме даље чека? Видећу.

************************************************************************

Зашто је добро уписати Антину школу

Осам проведених година уз срећне и тужне моменте у Антиној школи ћу памтити.

За мене је Антина школа једна од бољих- најбоља у Лозници. Што се тиче наставника скоро сваки је коректан, али изузетака има. Сем о градиву са наставницима можемо да причамо о свему , да се шалимо , да питамо… Највише сам се радовао часовима српског и физичког . Школско двориште је велико са парком и тереном за фудбал и кошарку. И црквено-школском дворишту су клацкалице, љуљашке, тобогани и увек су деца срећна и насмејана играјући се на њима. Школа се налази на добром месту. Ти је и полицијска станица, црква, шеталиште, продавнице а има и свега осталог што нам је потребно.

Такође ми се свиђа што сваки кабинет има и припремну просторију. Ту су разна наставна средства и књиге које су нам потребне. Наша школа је позната по великим успесима ученика и резултатима на разним такмичењима.

Препоручујем вам да упишете Антину школу, нећете се покајати. Створићете доста нових пријатељстава и стећи велико знање о свему.

***********************************************************************

Моје мишљење о …

Добро је уписати ову школу због наставника који разумеју ученике. Горан Ђурић, Јустина Ћосић, наставница Милена и Ђука јесу људи који размишљају исто као и ми и њихове изјаве и објашњења су скроз тачна. Такође, попуштају деци која не могу да схвате нешто и награђују оне који се труде. Једино што је проблем то што некако пред тромесечје, и полугодиште или за крај , увек некако сви дају контролни из својих предмета па ту је мало тежи проблем за нас ученике, али овако је добро. Не бих а да не поменем и Ненада Гајића, своју разредну, …

Остали наставници су супер, али неки су мало и строжи.

**************************************************************************

Дружење и учење

Осми смо разред и на нама је да дамо неки савет или предлог будућим првацима.

До сада смо имали прилику да се упознамо са свим наставницима веома добро и велика већина воли свој посао, односно, труди се да нам на што бољи начин пренесе знање.

Школа пружа доста могућности, а дружење је свакако њен најбољи део. Током короне одржавање наставе је било доста теже, али по мом мишљењу, мало боље него у другим школама. Наиме, у том периоду, у школу смо ишли сваки дан, али смо имали по четири скраћена часа, док су ђаци других школа ишли у школу сваки други дан. Сматрам да је нама било значајно лакше, а и лепше у том периоду. Сваки дан у школу за време короне- то је било могуће и због простора јер наша школа има две школске зграде па је било места за све.

У школи су пре били одржавани квизови, а ми смо нажалост због горе поменуте ситуације , учествовали на само једном. А ту је било: глуме, песме, смеха, квиз питања, а пре свега много, много радости међу нама.

Надам се да ће нове генерације имати више среће- па да виде шта је осим учења срећа: квиз, журка, спорт, шетња градом…

**************************************************************************

Ово ми се свиђа, а ово не

Зашто неко има потребу да уписује или урезује своје име на клупи?

Зашто се неки ученици потписују или пишу по зидовима свлачионице или ходника?

Неко одељење је развалило врата на кабинету физике.

Зашто нису поправљене мреже на головима на игралишту?

Сала за физичко је у лошем стању и треба је реконструисати као и целу школу.

Терен се користи и за паркинг понекад, а ми не можемо да имамо физичко на терену иако силно желимо.

Табле су класичне, пише се кредом а не маркерима ( а само у три кабинета су и беле табле).

Могло би бити и новијих рачунара у кабинетима.

Учитељице су јако стрпљиве и као што знамо није лако радити са малом децом , али оне то успевају без пуно муке.

Прве четири године код учитељице су биле јако лепе, без издвајања икога, са пуно равноправности и коректности. Друге четири године долазе наставници који излазе свима у сусрет и воде рачуна о сваком детету.

Антину школу је добро уписати зато што има одличне наставнике који нас науче, али су и строги.

Наша школа организује једном годишње сајам науке- којем присуствује цела школа, али и шире.

Како су нам добри пројекти које радимо. Интересантније је тако учити.

Свака учионица има пројекторе и платна, а то је свет у малом.

Радимо групне радове, пројекте и још много тога интересантног.

Фискултурна сала је одлична и да се још мало уреди и отклоне неки проблеми, биће још боља јер је то мој омиљени простор у школи.

Кренули смо од нуле, али за ових осам година смо стекли доста знања, искуства и доста нових пријатеља.

Када бих имао дете, а имаћу га једног дана, обавезно бих га уписао у Антину школу.

 

 

Добра атмосфера

Као ученик Основне школе „ Анта Богићевић“ могу да кажем да ова школа има свашта да понуди. Добре ствари ове школе су то што је увек добра атмосфера , што никад није досадно. У овој школи увек ћеш наћи и пријатеља који ће те разумети…

Наши наставници су увек ту да помогну, држе додатне, допунске часове. Има доста разлога зашто треба уписати Антину школу. Неки од тих разлога је што чак и у наставницима можеш да нађеш пријатеља.

Ова школа те учи како да постанеш човек, да стекнеш нова пријатељства. Са наставником физике никад није досадно, увек зна да нас насмеје. Свиђа ми се и што имамо велико двориште.

Ако нисте довољно спремни да учите и да се трудите онда немојте уписивати ову школу, јер се само труд и рад овде награђује. У већини случајева наставници нису оштетили никог.

Јако добре предности ове школе су то што за наставнике имате: Ненада Гајића- наставника математике, Владимира Ђукановића- наставника физике, Бранку Васић- наставницу српског језика и друге.

Кад помислим на моју школу увек се сетим лепих успомена које ћу памтити до краја живота.

***********************************************************************

Једног дана и моје дете ће ићи у ову школу

Свака школа има своје предности и мане, само у Антиној предности преовлађују. У наставку ћу образложити зашто треба уписати ову школу.

Моја школа је осмогодишња школа која се налази у самом центру града. Свима је близу, а и јако је интересантна туристима који посећују наш град.

Основна школа, почетак школовања је најбитнији, деца стичу праве другове, а и поглед на школу, учење и рад. Антина школа, по мом мишљењу, је јадна од најјачих у граду. Од првог до четвртог разреда су учитељице које упознају децу и уче их основним стварима, за њихов узраст. Једна од битнијих ствари је да деца стекну радне навике.

Учитељице стварно добро раде свој посао, бар из мог неког угла. Касније када пређу деца од петог до осмог разреда рад је тежи, озбиљнији, али и ми смо старији….

Јако добра предност ове школе јесте имати наставнике попут Ђуке, Милене, Ненада Гајића, Бранке Васић,…који кроз причу те науче све. Поред њих имамо и наставнике код којих мораш знати , баш знати… иначе…Али све то кад се споји добије се школа из које излазе ђаци пуни знања и немају проблема у даљем школовању.

Поред професора, сматрам да је предност и то што је школа потпуно опремљена и има све услове за одличан рад.

Ја кад бих имала сада своје дете, наравно под условом да школа настави са овим радом и успесима који ђаци постижу, без оклевања бих га уписала у ову школу.

Сматрам да је школа на добром гласу и да треба да настави са овим радом.

Од учитељица до професора , заједно са резултатима који ђаци постижу – рад се види.

У холу школе су окачене многобројне дипломе са такмичења , а оно што се не види то је и љубав према нашој школи коју сви носимо у срцима.

Све у свему много дужим, треба уписати ову школу.

 

Ученички парламент, 2022. године

žurka uživo Žurka Šiz-friz žurka obezbeđenje Zurka7decembar (2)_page-0001 ulaz na žurku Nova godina 2 Nova godina tolerancija V razred Nova tolerancija VI razred Nova godina 1 dežurni nastavnici i pomoćno osoblje žurka Dan tolerancije Deda Mraz Dan deteta Dan deteta 1 čišćenje 3 čišćenje 2 Akcija Drug drugu čišćenje 1 akcija čišćenja 20181116_140711 20181102_213602