Савети за ефикасно учење

Савети за ефикасно учење

  1. Буди активан на часу – школа је место за учење. После сваког часа питај себе „Шта сада знам, а нисам знао пре 45 минута“. Немој „џабе“ да долазиш у школу.Ако ти је тешко да се сконцентришеш, управо тако кажи, потражи помоћ, јер и за тај проблем постоји решење.
  2. Искористи помоћ наставника и вршњака – питај оно што не разумеш, то је доказ да мислиш!Прави белешке. Посећуј допунску, додатну, укључи се у секције које те занимају.
  3. Обезбеди радно место код куће – важно је да имаш довољно светлости, да све потребне ствари стоје управо на том месту, да седиш у правилном положају, јер све то утиче на концентрацију.
  4. Обезбеди повољне услове – проветри просторију (кисеоник је гориво за мозак), искључи колмпјутер, телефон и ТВ (чињеница је да имају магичну моћ привлачења/одвлачења наше пажње).
  5. Постави своје циљеве, направи план рада и уговор са самим собом. Поред испуњавања обавеза, у план стави одговарајуће време за одмор, дружење, играње игрица, гледање ТВ-а… али се придржавај плана.То није лако, замоли родитеље да ти помогну у томе – да те контролишу и казне, ако је потребно.Само тако можемо да спречимо развијање зависности од електронских садржаја.
  6. Градиво из књиге учи активно – направи увид у целу лекцију, постави питања – буди свестан шта желиш да научиш. Питај себе да ли си разумео текст, тражи објашњење за сваку реч. Подвлачи, обележавај, прави скице, мапе ума – издвајај битно.Организација информација је пресудна вештина за успешно учење.Повезуј са претходним градивом, упоређуј, тражи примере у свакодневном животу..Постављени задаци су „лежећи полицајци“ који спречавају да се учење претвори у монотоно ишчитавање лекције без свести о томе шта си прочитао.
  7. Провери да ли знаш оно што мислиш да знаш – преслишај се, одговори на питања својим речима. Утврди шта си постигао и ради даље у складу са тим.Биће корисно ако имаш публику.
  8. Обнављај научено.Заборављање – брисање трагова у мозгу је природан процес и највеће је у почетку.

Обнављање је једини лек против заборављања, зато би било добро да истог дана код куће пишеш домаћи, учиш градиво које си учио у школи(макар прелистај, недај да ти „побегне“ оно што си у школи уловио).

  1. Упознај себе – уз помоћ родитеља и наставника откриј свој стил учења – твој најефикаснији начин за учење.Неко боље учи слушањем, неко када види оно што учи, неко када нешто практично ради. Пронађи што више прилика за примену стила учења који теби одговара.
  2. Развијај радне навике. Онај ко поседује радне навике је срећан човек.То значи да га „не мрзи“ да испуњава своје обавезе, јер је стекао кондицију, ушао у ритам.То истовремено значи да су му шансе за успех много веће, да је често задовољан собом, да може да помогне другима и да има времена и за забавне активности.

 

Чаробне формуле не постоје, ово су познати савети који сигурно помажу ако се примењују на прави начин.

Наставници су припремили и посебне савете за учење конкретних предмета.Тражите заједно(деца и родитељи) благовремену помоћ и повратну информацију „са извора“ – од наставника.Ми верујемо у моћ добре сарадње.

 

ЖЕЛИМО НАМ УСПЕШНУ НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ!!!