Наука 2019: Исхрана деце у школама

Прва искуства и навике у исхрани деце формирају се у породици. Шта ће деца научити, зависи од оних са којима проводе највише времена а то су најчешће родитељи. Искуства показују да је децу најважније научити да разликују и процењују укусе што ће помоћи да у каснијем периоду једу разноврсну храну. Поласком у школу такве навике би требало наставити.

У Србији мали број школа има сопствену кухињу у којој деци могу да понуде укусну, кувану и квалитетну храну. Оброци који се служе у школским кухињама морају да буду добро испланирани и да задовоље све норме везане за квалитет и нутритивну вредност али је важно да их деца воле и да у таквим оброцима уживају.

ISHRANA DECE 1

Европска унија финансира пројекат „Strength 2Food“ /Снага за храну/ са циљем унапређења квалитета исхране и система јавних набавки у школским кухињама.

У овај међународни пројекат поред 29 школа из Србије укључене су и школе из Велике Британије и Универзитет из Парме. Сарадници на пројекту међу којима су и кувари из Италије посетили су Србију да би са колегама који раде у школским кухињама у Београду и Новом Саду разменили идеје за нове јеловнике.

ISHRANA DECE 3

 

 

 

У емисији Исхрана деце у школама видећете како изгледају кухиње у школама у Новом Саду и Лозници, шта о њима мисле деца и родитељи, како оне функционишу у Великој Британији и како децу навићи да једу разноврсну и нутритивно вредну храну.

ISHRANA DECE 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Уредник емисије Александра Шарковић

Монтажери емисије: Милан Радичевић, Ана Мартиновић

Оригиналан чланак можете погледати на следећем линку:     ИСХРАНА ДЕЦЕ