НАШЕ АКТИВНОСТИ НА ПРОФЕСИОНАЛНОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ УЧЕНИКА

 Током априла месеца, наш  школски Тим за професионалну оријентацију ученика је организовао више активности усмерених на  оспособљавање ученика осмих разреда за упис у средње школе.  Ово је наставак активности рада на ПО  након посете средњим школама, индивидуалног саветодавног рада са свим ученицима…

У  уторак 18. априла 2017. организовали смо заједнички родитељски састанак  родитеља ученика  осмих разреда.  Колегинице Милена Маринковић (саветник за запошљавање у НСЗ) и Јулија Вукашиновић (саветник за каријерно вођење у НСЗ) говориле о каријерном вођењу ученика , дефицитарним и суфицитарним занимањима , дуалном образовању у Лозници,  а педагог наше школе Вања Јеремић је упознала родитеље са основним информацијама везаним за избор средње школе и предстојећим активностима у школи. Наш циљ је био да родитељи добију све потребне информације везане за предстојећи упис своје деце  како на најбољи начин могли да им помогну у избору будуће средње школе. Оно што нам такође веома значи је поновна сарадња са Националном службом за запошљавање  и њихова исказана воља да нам помогну у овим активностима коју ћемо наставити и наредних година.

NSZ u skoli PO roditeljski 8 raz 2017

 

У  четвртак, 27. априла 2017.  на међународном нивоу обележавао се ДАН ДЕВОЈЧИЦА ,  дан важан у професионалној оријентацији ученика.  Овај дан је посвећен посетама предузећима, како би се и девојчице упознале са неким занимањима које нису типичне за њих, а за која се могу оспособити уколико имају способности и интересовања.  Добром вољом наших родитеља ученика осмих разреда, власника предузећа, наших 16 девојчица осмих разреда, са ОС Драганом Деспотовић и педагогом Вањом Јеремић  су посетиле два предузећа :  EBR „Tehnika ND“ i  DDO „Stobex“ Девојчице у у ова два предузећа могле да се упознају са врло специфичним занимањима из области електротехнике и машинства као и занимањима из области грађевинарства. Поред тога имале су прилику да виде како функционише предузеће у целости, која радна места постоје и колико и како процес производње може бити повезан.

IMG_20170427_131437 Preduzece Tehnika Preduzece Stobeks

Истог дана, увече, такође захваљујући отворености наших родитеља и њиховој спремности за сарадњу, заједно са ОШ „Јован Цвијић“ организовали смо вече упознавања деце са родитељима различитих занимања. Родитељи су на изузетно интересантан начин, уз помоћ различитих презентација, упознали ученике са конкретним занимањима у којима су они и свим предностима и недостацима рада у њима.  

    Тако су деца имала прилику да се упознају са занимањима из различитих области:  медицине ( Јасмина Миловановић-Арсић  и  Валентина Петровић – родитељи),  фармације (  Зорица Стевановић – родитељ), угоститељства (Тања Баштовановић – родитељ),   туризма (Зорица Ћирић – родитељ), осигурања (Ана Реџа – родитељ ), електротехнике (Весна Џиновић- родитељ),  пејсажне архитектуре (Лара Петровић – родитељ).   Ово је било једно веома интересентно вече , и једна изузетна прилика да се деца упознају са неким занимањима из личног угла, угла њихових родитеља који се њима баве,  и који  своја искуства сада могу да  пренесу њима.

roditelj bastovanovic tanja Roditelj Ciric Zorica Roditelj Jasmina Milovanovic Ciric Roditelj Lara Petrovic Roditelj Redza Ana roditelj Valentina Petrovic Roditelj Vesna Dzinovic n Roditelj Zorica Stevanovic roditelji razlicitih zanimanja susreti sa roditeljima