ИТ караван у нашој школи

У петак 03.06.2016. у 12,30 у нашој школи боравио је је ИТ Караван који је завршни у првом циклусу и спроведен је до сада у 14 градова Србије.

„На путовањима ИТ каравана дали смо деци, родитељима, наставницима, практичне водиче о предностима и опасностима употребе нових технологија и интернета. Али, ово је само део програма који спроводимо у циљу едукације свих наших грађана, а нарочито младих, како бисмо их заштитили од ризичних ситуација у онлајн окружењу и усмерили их да за себе остваре корист помоћу информационо-комуникационих технологија“, изјавила је државни секретар Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић на крају овогодишње кампање ИТ каравана, у Лозници, у Основној школи „Анта Богићевић“.

ИТ караван обишао свих 15 градова који су планирани у овој школској години

Она је истакла да ће ИТ караван наставити едукацију у школама и следеће школске године, како би савети и упутства о правилној употреби нових технологија стигли до што већег броја ученика. „Морамо континуирано да едукујемо младе како да се понашају на интернету, како да пазе да не постављају личне податке на мрежу, да не прихватају комуникацију са непознатим особама, да преносе онлајн искуства својим родитељима и наставницима у које имају поверења“, нагласила је државни секретар и подсетила да је ИТ караван предводник кампање за развој информационог друштва „Паметно&безбедно – Smart&Sejf“, коју Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи и путем јавног сервиса, а у којој учествују ученици са ИТ каравана.

„У развоју информационог друштва неопходно је да млади буду приоритет. 90 одсто деце школског узраста у Србији има приступ интернету, а након 12 година старости интензивира се њихова комуникација на друштвеним мрежама, где постоје највећи безбедносни ризици. Школска презентација ИТ каравана намењена је управо ученицима шестих и седмих разреда, који нису довољно упознати са опасностима на друштвеним мрежама. У то смо се уверили и на овим путовањима, када су нам након презентација прилазили ученици и причали нам о непријатним ситуацијама које су доживљавали на мрежи“, објаснила је Татјана Матић и изразила задовољство што је последња станица ИТ каравана у овој школској години у школи „Анта Богићевић“, која обележава 220 година од постојања.

ИТ караван обишао свих 15 градова који су планирани у овој школској години

На завршној презентацији уводна обраћања имали су и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић и директорка школе Весна Панић. Смернице о правилној употреби нових технологија ученицима је представио професор Звонко Гашпаревић, у сарадњи са аниматором Османом Ахмедом, који је био асистент едукаторима на свим гостовањима ИТ каравана.

ИТ караван је представљен у 15 градова на путовању које је почело 20. априла. Школским презентацијама присуствовало је скоро 5000 ученика старијих разреда основних школа, док је на градским трговима промоцију овог пројекта видело више хиљада грађана. На мапи пута нашли су се највећи градови у Србији у у којима процентуално има највише младих становника старости од 10 до 19 година. То су: Нови Пазар, Лесковац, Врање, Крушевац, Краљево, Јагодина, Пожаревац, Смедерево, Вршац, Зрењанин, Кикинда, Суботица, Сремска Митровица, Шабац и Лозница. Министарство трговине, туризма и телекомуникација реализовало је овај пројекат у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и компанијом Мајкрософт. Аутори садржаја презентације су професори математике и информатике Катарина Вељковић и Велимир Радловачки.

ИТ караван обишао свих 15 градова који су планирани у овој школској години