Више лица једна позорница – књига драмских остварења

Ова књига је олакшица млађим колегама да на једном месту пронађу материјал, грађу и идеје које ће им служити за надоградњу већ постојећих како би убудуће стварали пригодне свечаности и манифестације у школи.

Њу не вреди само читати као пригодну литературу већ је користити као приручник у ваннаставним активностима. Зато је само прихватите, она ће вас водити.

Ова књига је међу своје корице сместила 22 драмска остварења за млађе разреде и 10 сценарија и драмских текстова за старије разреде.

Рекли су о књизи: Љубица Мркоњић и Ратомирка Танасковић наставнице српског језика у пензији.

Колико пута сте се, уочи неке свечаности, манифестације, приредбе нашли пред проблемом: где наћи материјал, грађу… и како? Услед мање књига – литературе у вашој близини, проблем је бивао све већи, и све више вас је онеспокојавао и ангажовао (лично искуство). А, дете, главни актер, је природни глумац. Његова машта је чаробни штапић – свемогућ, (и) оно у овој игри диктира драмски рад и зато је задатак наставника изузетно тежак и сложен. Да би га деца, као одраслог и непозваног, пустила у свој свет и дозволила да он загосподари њиме, мора бити највеће дете међу децом, мора имати машти која ће узнемиравати и покретати машту других, мора имати у себи емотивно богатство, којим ће даривати дечју емотивност. А оне су то поседовале и успеле да путем Књиге драмских оства- рења покажу како се радом и ентузијазмом поништава граница између одраслог детета. Честитам Србијанки Остојић и Владислави Васић на овом остваре- њу и нимало лаком послу, јер су на тај начин олакшале рад младих колега. Живот ових страница испунио је живот сам: живот са свим својим лепотама, борбама, радостима, победама, љубавима, свечаностима… А њих две су једноставно желеле да вам један делић из тог богатства духа понуде као лично искуство на вашем путу школских славља, другарства и љубави. Хвала им!

Љубица Мркоњић наставник српског језика

„Књига драмских остварења“ у мојим је рукама. Дуго је држим, читам назив. Не отварам је. Пола века, тачно педесет година жељно сам чекала баш такву књи- гу, можда баш ову. Чекала сам да неко свој труд, не мали, своју инвентивност, своје одрицање од слободног времена, и коначно своју заљубљеност у драмски рад са децом, уобличи у овакву књигу. Да затвори у корице и не дозволи кратко трајање толиким непобројним лепим мислима, одабраним стиховима, осмишљеним и прилагођеним тренутк,у води- тељским текстовима, речју веома вредним сценаријским и драмским остварењима. Е па, ова књига је управо међу своје корице сместила двадесет и два драмска остварења за млађе узрасте и за старије разреде десет сценарија и драмских текстова којих сене би одрекли професионалци. Намера ми није да дајем приказ књиге. Њу не вреди читати. Она се мора користити, онако како је и настајала. Два заљубљеника у драмски рад са децом измишљала су поводе и смишљала сценарије, па драмски осмислила садржаје и коначно: ево нама приредбе и књиге. А њима, ауторима, Србијанки и Владици – па ово им је награда! „Књига драмских остварења“ на помоћ будућим ствараоцима. Уређена без замерке. Детаљна и беспрекорно јасна. Ви будући, само јој пружите руке и корачајте. Она ће вас водити. Ту је све. Ту су и они ђаци. Извођачи. Срећни што су то били. Неки су већ одрасли људи, али свеједно – понели су је они у себи. Ову књигу.

Ратомирка Танасковић наставник српског језика

 

Књига се може поручити путем интернета, цена је 700 динара на следећој старници на нашем сајту  ( пратите линк) и у школској библиотеци сваког радног дана .Куповином ове књиге дајете допринос школи и њеном даљем напредовању и усавршавању.

 Ауторке књиге:

Србијанка Остојић

Владислава Васић

knjiga vise lica jedna pozornica1111