Петарде – не

Стиже Нова година, а у духу прослављања, по угледу на старије из окружења, ученици купују петарде и користе их у разне сврхе.

dir/H/FOTOGRAFIJE/2711 26. 11. 2002, OSIJEK, PETARDE... snimio GOJKO MITIC

Разни су разлози зашто ученици већ у  нижим разредима основне школе користе петарде не знајући колико њихова употреба може бити штетна.

- да би показали како су они “фрајери” и “кул типови”;

- да би се “шалили”, јер не схватају колико могу озбиљно да повреде себе и друге;

- да би показали надмоћ над слабијима;

Већина разговора, по овом питању, треба да је изведена на нивоу породице. Родитељи су ти који прво треба да укажу на опасност и последице које доносе овакве и сличне експлозивне направе.

Многи родитељи и не знају да је њихово дете на путу од куће до школе или назад купило петарде и користило их.

Да би заштитили своје ученике, у  ОШ  „Анта Богићевић“ Лозница забрањено је уношење петарди не само у школу, већ и школско двориште.

Петарде и разна пиротехничка средства постала су саставни део не само празничног весеља, већ и све чешћа дечја забава на рођенданским прославама и окупљањима. Отуда, повреде од петарди дешавају се свакодневно, а некада су толико тешке да угрожавају и живот.

Најпопуларније пиротехничке направе,упркос забрани државе, могу се купити скоро на свакој пијаци или бувљаку. Жртве неисправних и  лоше лагерованих петарди најчешће су деца и млади.

На Интернету се могу наћи  нимало пријатне слике деце која су тешко повређена због употребе и коришћења петарди, погледајте

Надамо се да је ово обавештење оставило бар део оног непријатног утиска и да ће се ученици, пре него што следећи пут купе петарду, замислити пред неком тезгом и одустати од куповине.