Угледни час- хемијa

У четвртак, 7. 03. 2024. у одељењу 7-4 наставница хемије Драгана Рашевић је одржала угледни час. Наставна јединица у оквиру наставне теме хомогене и хетерогене смеше је била – раздвајање састојака смеше.

Ученици су у групама имали задатке да раздвоје састојке смеше дестиловањем, цеђењем, упаравањем и магнетом. Свака група је добила папире са упутствима шта треба да ради.   Супстанце које су раздвајали су: креда и гвожђе, сумпор и плави камен, песак и шећер, песак шећер и гвожђе.Учили су се правилном коришћењу прибора и посуђа. Ученици су пажљиво приступили вежбама водећи рачуна о здрављу.

Угледном часу су присуствовале и колеге из школе. Осим корелације са физиком уочена је и корелација са наставом географије а на ту везу нам је указао и присутни наставник географије а касније и сами ученици.

Ученици су, свака група посебно, презентовали један део својих резултата рада док су на табли записивали најважније закључке. Било је занимљиво пратити их док се припремају за рад, изводе огледе, док бележе своја запажања и одговарају на питања наставнице Драгане Рашевић која се трудила да свакој групи да подршку и потребне савете .

На крају часа су се сви сложили да је четрдесет пет минута прошло јако брзо. Константно се провлачила паралела са нама познатим процесима из домаћинства и из живота који се догађају и које примењујемо и са хомогеним и са хетерогеним смешама. Час је био интересантан и ученицима као и присутним гостима.

viber_image_2024-03-08_12-16-02-234 viber_image_2024-03-08_12-16-02-884